Министерството на здравеопазването обяви процедура за договаряне без предварително обявление за

...
Министерството на здравеопазването обяви процедура за договаряне без предварително обявление за
Коментари Харесай

МЗ обяви нова формула за купуването на медицинските хеликоптери - с пряко договаряне

Министерството на здравеопазването обяви процедура за договаряне без авансово съобщение за закупуване на хеликоптери за незабавна здравна помощ. Това оповестиха от ведомството в понеделник. Решението е взето още в петък. 

Служебното управление на министерството приключи в края на ноември м.г. оповестената в края на мандата на постоянния кабинет социална поръчка за пазаруването на 6 медицински хеликоптера. Посочената тогава причина беше, че единственият претендент с оферта да достави въздушни коли за спешна помощ е изискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лв. избрания от страната бюджет без Данък добавена стойност.

Сега се минава към непосредствено договаряне с компанията, взела участие тогава. Предложението е направено от отрасловия зам.-министър доктор Тома Томов, който е упълномощеният представител на Министерство на здравеопазването за осъществяване на процедурите по Закона за публичните поръчки.

" Отчетена е вероятността единственият участник, подал оферта в откритата процедура - Leonardo S.p.A., да взе участие още веднъж в късите периоди, които разрешава процедурата на договаряне, като надлежно усъвършенства офертата си и одобри поставените от възложителя условия и график за осъществяване на поръчката ", се споделя в днешното известие на Министерство на здравеопазването.

Провеждането на процедурата по договаряне без авансово съобщение по реда на Закона за публичните поръчки за възлагане на социална поръчка с предмет: " Закупуване на санитарни транспортни средства за превоз по въздух (хеликоптери), обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ " ще обезпечи нужната експедитивност на възлагането, за гарантиране на нужното софтуерно време за доставката и приемането на първия от общо шест хеликоптера в границите на 2023 година, настояват още оттова.

Договарянето се чака да се организира в границите на няколко дни, с цел да се види дали единствената компания, която се яви на прекратената процедура, в този момент ще може да извърши заданието за доставка на 6 медицински хеликоптери.

" Припомняме, че поради прекратяването на миналата процедура поради незадоволително финансиране, в настоящата е планувана опция за национално дофинансиране, ако такава нужда възникне в хода на процедурата по възлагане ", се споделя още в известието на здравното ведомство.

Миналата седмица служебният здравен министър Асен Меджидиев първо разгласи, че кабинетът в момента работи по правенето на нова социална поръчка. Тя се очаквала да бъде оповестена през февруари, като той твърдеше, че до края на годината България би трябвало да разполага с хеликоптери за медицински потребности. Реалността на тези периоди обаче беше оспорена от специалисти. При чуването си пред парламентарната комисия по опазване на здравето в четвъртък той реши да актуализира информацията. Фирми, показали интерес да вземат участие в поръчката, са уверили, че могат да произведат такава летателна машина до края на годината. Другата опция е да се вземе чартърен, сподели Меджидиев като продължи да упорства, че първият хеликоптер е доста евентуално да дойде в страната до края на годината.

В петък транспортният министър и вицепремиер Христо Алексиев разгласи, че основаното сдружение в края на мандата на постоянното държавно управление за ръководство на бъдещата въздушна здравна помощ „ България Хели Мед Сървис “ не е нужно и ще бъде закрито.

„ Редовното държавно управление, в последните си дни, сътвори една конструкция, която не можа да проработи добре - „ България Хели Мед Сървис “. Това наложи ние да създадем разбор и да преосмислим тази активност. Анализите демонстрираха, че по-ефективно тази активност може да се извършва, в случай че бъде поверена на Държавния авиационен оператор “, коментира Алексиев. 

Трябвало да бъде направено разграничение сред незабавната здравна помощ по въздух и сред дейностите по търсене и избавяне. Спешната здравна помощ ще се финансира от страната, а активността по търсене и избавяне е обикновено да бъде платена, изясни той. 

Министърът на превоза добави и че се чака да се види дали ще има предложения за взимане на лизинг на първия медицински хеликоптер. Срокът е до 16 януари.

България все по този начин остава единствената страна в Европейски Съюз без въздушна здравна помощ и на едно от първите места в света по предотвратима смъртност. С въздушната помощ концепцията беше за въвеждането на така наречен златен час - при неотложност постигане до случая в границите на първия час, който е сериозен за оцеляването в доста медицински положения.

На процедура директното договаряне не е противозаконна процедура и е планувана в Закона за публичните поръчки. Все отново обаче цената по тази оферта е по-скъпа от всичко до момента. Припомняме и че има пусната поръчка за хеликоптер чартърен. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР